Jag brukar alltid hålla ett öga öppet när jag går genom frukt och grönt avdelningen i mataffären. Det är roligt att gå där och fundera på vad man kan köpa hem, slakta till småbitar för att plocka ut fröna. Idag kom jag över lite övermogen mango i affären för en tia styck. Jag har provat att driva upp mango från frö innan, men misslyckats på grund av för mörk lägenhet och för mycket drag från fönstret.  Det är ofta för torrt i våra svenska lägenheter om vintrarna för att mangon ska klara av det. Den behöver mycket fukt året om, men det kan ändå vara en kul grej att testa nu över sommaren. Det är ju alltid kul att testa, misslyckas man så finns det nya frukter att köpa.
Nu tänkte jag ge mig på det igen, när jag har ljus att gödsla med och ett varmt växthus att bosätta dem i. Jag tänkte också sätta ut en för att se om de klarar balkongen över sommaren.
Det är svårt att få mangoplantan att bära frukt, så förvänta dig inte frosseri i mango framöver. Är man riktigt seriös kan man pensla pollen på blommorna och se om man kan få plantan att sätta frukt.  Nu är jag inte hundra procent säker på att vad jag tänker skriva är sant men mangoplantan sak vara självpollinerande, vilket innebär att inte behöver två plantor om du vill försöka pollinera växten.
Låter pollinering lite för avancerat så lovar jag att mangoplantan blir en väldigt fin prydnadsväxt, med eller utan frukt.

För er som inte vet ser mangon ut såhär och ska vara lite lagom mjuk när den är mogen att äta. Den är fantastisk god vilket blir lite av en bonus om man vill åt fröet. Mangifera indica är det vetenskapliga namnet på mango.

Mangifera indica

Börja med att ta bort lagret med fruktkött, hur man gör det på bästa sätt är för mig fortfarande en gåta. Tips på det montages gärna. Räkna med att den här kommer bli slabbigt som attan, speciellt om frukten är lite övermogen.  Spara de stora bitarna till senare, de blir belöningen efteråt.

Ta bort så mycket som möjligt av fruktköttet

 Ta sedan en kniv och skrapa bort resterande fruktkött från skalet som sitter runt kärnan. Var dock försiktigt med kniven, skalet är halt av fruktkött och du vill varken råka sticka hål på kärnan eller fingrarna.

Det mesta fruktköttet är avskrapat

Nu kommer den svåra biten. Känn lite på kärnan, en del är tjockare än den andra. Vid den tunnaste delen av skalet ska du stick in spetsen på kniven och bända upp skalet. Har du en lite övermogen frukt kan där redan finnas en öppning att börja med. Var dock väldigt försiktigt när du göra detta, då man lätt kan skada själva kärnan med kniven. Speciellt om denna redan skickat ut en liten rot. Ta det sakta och försiktigt.

Tada! Här inne ligger den och väntar på plantering.

Såhär ser den då ut, mangokärnan. Märklig lite sak eller hur?  Nu till den roliga biten, plantering. Fyll upp en ganska stor kruka med jord, tryck till jorden lite och lägg på kärnan. Det är viktigt att den läggs på jorden horisontalt (se bild nedan), annars vet inte den första roten vart den ska ta vägen! Fyll sedan på med ytterligare en eller två nävar jord och vattna. Lägg sedan en plastfilm över, vanlig plastfolie går utmärkt eller placera krukan i ett växthus. Se till att krukan står varmt och att plantan, när den väl tittat upp står ljust. Ge mangon runt två veckor på att bryta upp ur jorden.

Lite jord och vatten så är det snart klart.

En annan som kan det här med att plantera mango är en kille jag hittade på Youtube. Han har en video där han förklarar precis hur man ska göra med sin frukt. Han pratar på Engelska men det är lätt att följa med bara genom att titta på vad han gör. Så om mitt tafatta försök att förklara lämnar frågetecken så kolla in den här videon.

Lycka till!

Advertisements