Låt mig börja med att presentera mig själv, Jag heter Åsa och är utbildad trädgårdsmästare med inriktning på parkskötsel och kulturlandskap. Alltså har jag ett helt huvud fyllt med kunskap om hur man skapar och sköter storslagna parker och böljande odlingslandskap och jag måste medge att detta krockar lite med det faktum att jag bor på 61 kvm på andra våning med bara en pytteliten balkong till mitt förfogande.

Ni kan kanske förstå att efter två års pluggande, drömmande och korvstoppande av kunskap i ämnen som mest handlar om böljande landskapsparker, strikta klippta buxbomshäckar och prunkande perennrabatter, så kliar det minst sagt i mina fingrar och frustrationen över att bara ha en liten balkong.

Och här är den, orörd och fruktansvärt oinspirerande….

Vänster: Ett gammalt verktygsställ som sambon donerat. Vilket är tänkt att förvandlas till en grön vägg.
Höger: En kruka som för tillfället huserar vitlök.

En kruka med en sorlig murgröna och svärmors ryktborste, det är ett mysterium vad den gör på min blakong!

Vyn från mitt köksfönster, i förgrunden ser ni mina första vårprojekt. Chili på drivning, en avokado som lidit av solbrist i min förra lägenhet, sambons gamla aloe vera som ingen har hjärta att slänga ut. En saftkanna vilken får tjäna som vas med kärleksört i, en bukett jag plockade i höstas (som helt enkelt glömts bort och har slagit rot i vasen)

Men man tager vad man haver eller hur? Vilket för mig till själva tanken med den här bloggen, måste trädgård och trädgårdsdrömmar alltid handla om storslagna parker? Måste man alltid ha hus för att kunna ha en trädgård och odla? Och framför allt, måste det vara svårt och dyrt? Kan inte vi som av ekonomiska skäl bor i en typisk miljonprojekts lägenhet också gripas av odlarglädje och ha en egen lite trädgård på balkongen eller uteplatsen?

Det hoppas i alla fall jag att vi kan, för nu tänker jag ta vad jag har och skapa min egen lilla trädgårdsdröm. Den här bloggen kommer helt enkelt handla om min lilla balkongs förvandling från betongfyrkant till en trädgård mitt i förorten till Ronneby.

Min förhoppning är att ni vill följa och inspireras av min och balkongens förvandling under året 2013 och framåt.

Advertisements